Testování - zásady, hodnocení, tabulky, vyhodnocování

28.04.2016 14:41

Testy - jsou koncipovány "širokopásmově", v rámci tzv. "testovací baterie", tzn, nejedná se pouze o jedním směrem zaměřené dílčí testy  činností, ale o testy obsahující vytrvalost, rychlost, obratnost, odrazovou sílu, atd.

Testování

  •  je vhodné provádět v obdobích, kdy dochází ke změnám v kvalitě tréninkového podnětu, a v průběhu tréninkového roku vždy na konci určitého tréninkového období...
  • kontrolní měření se mohou provádět několikrát ročně. Nejlépe na začátku přípravného období a na jeho konci, resp. před zahájením mistrovských zápasů. Měření lze bez problémů zařadit také v průběhu sezony.
  • Nemusí se vždy jednat o testování celého týmu, v mnoha případech je potřeba otestovat hráče individuálně. Nejčastěji se takové hodnocení provádí u hráčů, kteří se vrací po dlouhodobém zranění či nemoci. Zátěžovými a motorickými testy zjistíme, jestli už takový hráč je schopen plného zatížení, jak tréninkového, tak zápasového. Další možností je testování kondice u nově příchozích hráčů do týmu.
  • Také nemusí být vždy použita komplexní testovací baterie. Trenér se podle potřeby může zaměřit jen na diagnostiku určité pohybové schopnosti, např. v prvních dnech přípravného období je vhodné otestovat obecnou vytrvalost. Podle dosažených výsledků trenér může rozhodnout, kdy přejít k rozvoji další pohybové schopnosti. Použití jednotlivých testů zvlášť je přínosné i mimo doporučené testovací období, pozoruje-li trenér pokles úrovně některé z klíčových pohybových schopností fotbalistů.

Kdy a proč testovat:

  • 1. Test na začátku přípravného období
  • Dozvíte se - co váš tým bude potřebovat dotrénovat, v čem má nedostatky, jaké typy hráčů jsou ve vašem týmu (rychlostní, vytrvalostní, silový),
  • - jestli hráči trénovali před začátkem přípravy,
  • - poskytuje také zpětnou vazbu pro jednotlivé hráče (ukazuje silné stránky a nedostatky).
  • 2. Test na konci přípravného období
  • Dozvíte se - jestli se vaši hráči vůbec zlepšili,zda existuje něco, co ve vašem tréninkovém programu chybí (výsledky zůstávají stejné, nebo poklesly od první zkoušky),potřebujete provést úpravy ve vašem programu,jaké jsou dopady současného tréninku.
  • 3. Test na konci podzimní a jarní části sezóny
  • Dozvíte se - jakých výsledků hráči dosahují po ukončené části sezóny,- jak odehrané zápasy, trénink v sezóně ovlivnil jejich kondici, jakých výsledků hráči dosahují před přechodným pbdobím.
 

Testy - není směrodatné se srovnávat s jinými testovanými hráčkami, ale HLAVNĚ A PŘEDEVŠÍM je třeba srovnávat své vlastní výsledky z absolvovaných testů v jednotlivých tréninkových/časových obdobích...

  • Letní přípravné období (červenec - srpen) 4 – 8 týdnů.

  • Podzimní hlavní období (srpen - listopad) 13 – 15 týdnů.

  • Zimní přechodné období (prosinec - leden) 4 – 6 týdnů.

  • Zimní přípravné období (leden - březen) 10 – 12 týdnů.

  • Jarní hlavní období (březen - červen) 13 - 15 týdnů.

  • Letní přechodné období (červen - červenec) 2 - 4 týdny.

Testovací baterie "naše" obsahuje:

  • člunkový běh 4x10m
  • Cooperův běh na 12minut
  • skok z místa snožmo
  • hod medicimbalem obouruč
  • vertikální výskok
  • leh- sed
  • Jacíkův motorický test
  • předklon ve stoji
  • sprint na 30m z polovysokého startu
  • přihrávání na přesnost po vedení míče
  • vedení míče na 2x10m s obratem kolem tyče

Metodika provedení jednotlivých testů:

Skok daleký snožmo  - testuje silové schopnosti, konkrétně rychlou a výbušnou sílu

Hráč se postaví těsně za odrazovou čáru v mírném stoji rozkročném, s chodidly rovnoběžně. Po provedení nápřahového pohybu (zapažením) a hmitu podřepmo se odrazí oběma nohama současně a skočí co nejdále. Za nesprávné provedení se považuje poskočení před odrazem, doskok na nižší nebo vyšší podložku, takový odraz, kdy prsty nohou přesahují odrazovou čáru a jsou zachyceny o pevnou podložku.

Vertikální výskok  - testuje silové schopnosti, konkrétně rychlou a výbušnou sílu

Hráč stojí bokem ke stěně, natáhne paže vzhůru a udělá na stěně značku tam, kam dosáhne, křídou. Potom hráč prudce vyskočí vzhůru z místa s odrazem oběma nohama a opět se křídou udělá značku, co nejvýše dosáhne. Švih paží před vlastním výskokem je povolen, ale není povolen skok z nákroku nebo z běhu. Počítá se nejvyšší z pokusů. Výška skoku je měřena jako rozdíl mezi značkou dosaženou vstoje a značkou dosaženou po výskoku.

Hod medicinbalem obouruč  - testuje silové schopnosti, konkrétně rychlou a výbušnou sílu

Testovaný stojí mírně rozkročen za odhodovou čárou, čelem do směru hodu a s míčem nad hlavou, poté provede nápřah spojený se záklonem trupu a hodí míč co nejdále. Doporučuje se zařadit dva cvičné hody bez měření a potom tři pokusy, z nichž se vybere ten nejdelší.

Leh-sed  - testuje silové schopnosti, konkrétně silovou vytrvalost

Měřený jedinec si lehne na záda, ruce spojí za hlavou, mírně pokrčí dolní končetiny v kolenou (stehna a bérce svírají pravý úhel), mírně roznoží a nohy položí chodidly na podložku (chodidla asi 30 cm od sebe). Pomocník mu drží nohy pevně na zemi. Ze základní polohy vleže provádí testovaný sed (tak, aby se lokty dotýkal kolen) a znovu leh co nejrychleji po určenou dobu – 30 nebo 60 sekund. Pomocník počítá počet dotyků kolen lokty a také kontroluje správnost provedení. Test se obvykle provádí ve dvojicích, oba se vystřídají. Měřená osoba si dvakrát vyzkouší správné provedení v pomalém tempu. Test se provádí jednou.

Jacíkův motorický test (leh záda – stoj – leh břich – stoj) . testuje koordinační schopnosti

Testovaný z lehu na zádech (lopatky a paty se dotýkají země) přechází do stoje spatného, potom do lehu na břiše (hrudník se musí dotýkat podložky) a znovu do stoje spatného. Způsob přechodu z jedné polohy do druhé je libovolný. Dbáme na to, aby každá poloha byla provedena přesně, stoj musí být vzpřímený apod. Sestavu cvičící opakuje co nejrychleji po dobu 2 minut. Za každou provedenou polohu se započítává jeden bod.

Předklon ve stoji -testuje pohyblivostní schopnosti

Hráč zaujme mírný stoj rozkročný (na šíři chodidla), chodidla rovnoběžně na zvýšené podložce, vzpaží a postupně se uvolněně a co nejhlouběji předkloní. Nataženými prsty sjíždí po měřidle co nejníže. Dolní končetiny musí být v kolenou napjaty. Za nesprávné provedení se považuje dosažení maximálního výsledku pomocí hmitu, s pokrčenými koleny.

Sprint na 30 m z polovysokého startu- testuje rychlostní schopnosti, konkrétně max. rychlost

Hráč startuje na výzvu testujícího: „připravit“ – „start“. Hráč běží co nejrychleji je schopen na vzdálenost 30 metrů. Předchází jeden zkušební pokus. Je zaznamenán nejlepší ze dvou pokusů.

Člunkový běh na 4 x 10 m  - testuje rychlostní schopnosti, konkrétně akcelerační startovní rychlost se změnou směru

Naměříme vzdálenost 10 m. Začátek a konec tohoto úseku vyznačíme metou. Hráč vybíhá od startovní mety (má ji po pravé ruce), oběhne druhou metu tak, že ji má po levé ruce a vrací se ke startovní metě, kterou oběhne tak, že ji má po pravé ruce (my se již jenom dotkneme), proběhnutá dráha má tvar osmičky. Na konci třetího úseku už metu neobíhá, pouze se jí dotkne rukou a vrací se zpět. Jakmile vběhne za startovní čáru, stopky se zastavují. Výkon měříme s přesností na desetiny sekundy.

Cooperův běh (běh na 12 min)  - testuje vytrvalostní schopnosti, konkrétně aerobní vytrvalost

Hráč běží tolik kol, kolik je schopen za 12 minut. Počet uběhlých kol je hlášen při každém ukončeném kole. Na znamení „stop“ musí hráč zastavit a vyčkat na změření uběhnuté vzdálenosti.

Přihrávání na přesnost -  přihrávání vnitřni stranou nohy po zemi po vedení míče

  • hráč po krátkém slalomovém vedeni míče 3-5 m, před vyznačeným územím přihrává/střílí nohou na vymezený cíl  (doporučuje se: branka šíře cca 1,5 m, výše cca 1,2m ve vzdálenosti cca 5-7 m ), 3-5 x pravou nohou, 3-5 x levou nohou.
  • Zásah do tyče, kužele se hodnotí jako dobrý. 
  • Hodnoceni: do protokolu se zapíše počet dobrých zásahů pravou a levou nohou

Vedení míče na 2x10m s obratem - koordinace nohou při práci s míčem, rychlost 

- hráč startuje "sám sebe" ze startovací čáry a dochází ke spuštění času, vede míč na vzdálenost 10m, pak se obrací o 180° a vrací se zpět (opět 10m) na startovací čáru, po proběhnutí hráče s míčem se čas zastavuje - přes startovací/cílovou čáru v rozmezí cca 1m (vyznačeno např. terči) tedy musí "projít" hráč i míč

Vyhodnocení - orientační hodnoty pro vyhodnocení vašich individuálních výkonů je možné z níže přiložených tabulek - ty jsou však poplatné různým zdrojům, obdobím vytvoření a v neposlední řadě i určitým věkovým kategoriím a úrovním výkonnosti - TAKŽE NAHLÍŽEJTE "s rezervou"

Člunkový běh na 4 x 10 m 

  • Uvádím průměrné hodnoty v sekundách (Unifittest)

Věk

 

Dívky

 

Chlapci

10

14,0-12,6

13,4-12,0

12

13,1-11,8

13,0-11,7

14

12,9-11,5

12,6-11,2

 

  • Člunkový běh 4x10 m v sekundách - mládež (KTV Plzeň, Groulík, 2002)

Výkon/věk

 

12-15

 

16-19

slabý

do 15,1

do 14,8

průměrný

do 13,3

do 12,8

dobrý

do 11,6

do 11,1

výborný

do 10,2

do 9,7

 

Skok daleký snožmo 

Vertikální výskok

Výkonnost ve vertikálním výskoku a skoku snožmo z místa (Formánek, 2006; Neumann 2003)

Výkon

Vertikální výskok (cm)

Skok snožmo z místa (cm)

Slabý

41 a méně

200 a méně

Průměrný

42 – 56

201 - 299

Vynikající

56 a více

300 a více

 

Hod medicinbalem obouruč 

Leh-sed 

Hodnocení výkonnosti u shybů, kliků a leh sedů (Neumann, 2003)

Výkon

Shyby

Kliky

Leh-sedy (za 60)

Podprůměrný

5 a méně

6 a méně

34 a méně

Průměrný

6 – 9

7 – 16

35 – 49

Nadprůměrný

10 a více

17 a více

50 a více

 

Jacíkův motorický test (leh záda – stoj – leh břich – stoj)

Předklon ve stoji 

Hodnocení hloubky předklonu (Neumann, 2003)

Výkon

Předklon v sedě (cm)

Předklon ve stoji (cm)

Slabý

< 9

< -3

Průměrný

10 až14

- 2 až 9

Výborný

> 15

od 10

 

Sprint na 30 m z polovysokého startu

Cooperův běh (běh na 12 min) 

Dobře trénovaný fotbalista, by měl za 12 minut uběhnout minimální vzdálenost 3200 metrů.

  • u Cooperova testu zjistíme přibližnou hodnotu VO2max  = (Uběhnutá vzdálenost v metrech x 0,0225) – 11,3)

  • VO2 max (jeden z nejlepších ukazatelů aerobní vytrvalosti) nebo taky maximální využití kyslíku, uvádí výši kyslíku spotřebovanou v mililitrech na kilogram tělesné hmotnosti za minutu. Čím vyšší číslo, tím více kyslíku se dostane do svalů a tím rychleji a déle dokážeme např. běžet nebo provádět jinou fyzickou aktivitu. Je to vlastně největší možné množství kyslíku, které svaly mohou využít z přijaté energie.

     

    Toto číslo nám hodně napoví o fyzické zdatnosti a vytrvalosti. Funguje zde jednoduchá úměra, která říká, že čím vyšší VO2, tím mohou sportovci odvádět lepší výkony, protože využívají velké množství kyslíku, které využijí jejich svaly.

Přihrávání na přesnost -  přihravani vnitřni stranou nohy po zemi po vedeni miče

  • Zásah do tyče, kužele se hodnotí jako dobrý. 
  • Hodnoceni: do protokolu se zapiše počet dobrych zasahů pravou a levou nohou

Vedení míče na 2x10m s obratem - koordinace nohou při práci s míčem, rychlost 

- doporučují se 2pokusy

 

... a pro toho, kdo vydržel "ve čtení" až do konce tak pár "perliček":

Několik podrobných studií ukázalo, že špičkový fotbalista v průběhu hry (2 x 45 min) uběhne průměrně asi 10 – 11 kilometrů (Stolen, 2005). Podle Grasgrubera a Cacka (2008) připadá cca 25 – 27 % na chůzi, 37 – 45 % na lehký běh, 6 – 8 % na pohyb pozpátku, 6 – 11 % na rychlý běh či sprint a zbytek (kolem 20%) na pohyb během herních akcí. Úseky překonávané spritem mají obvykle délku cca 15 (a zpravidla ne více než 30) metrů, opakují se každých cca 90 sekund a za celý zápas obsáhnou asi 0,8 - 1 km.

Hodnoty odpovídající profesionálním fotbalistům, které jsou získány zprůměrováním publikovaných dat:

  • Výška - 181 cm
  • Hmotnost - 75,5 kg
  • BMI - 23,0 ± 1,2
  • % tuku - 8 - 10 %
  • VO2max - 60 a více ml/kg.min-1
  • ANP - 60 - 80 % VO2max
  • Rychlost běhu na úrovni „anaerobního prahu - 14,5 - 15 km/h na běhátku o sklonu 5 %.
  • Koncentrace láktátu (LA) v krvi při zatížení - 4 - 12 mmol.l-1
  • LAmax - 15 mmol.l-1
  • SFmax - 185 ± 7 tepů/min
  • VC – vitální kapacita plic - 5,5 ± 0,9 l
  • Vmax – maximálná minutová ventilace plicní - 127,5 ± 9,6 l/min
 

Mezi sportovce, kteří mají doposud naměřené nejvyšší hodnoty VO2 max patří:

  • -absolutní prvenství drží Bjorn Daehlie (norský běžec na lyžích) se svými 92–94 ml/kg/min
  • - dále má velmi vysokou hodnotu legendární cyklista Lance Armstrong – 85 ml/kg/min
  • - také stojí za zmínku maratonec Paul Tegart – 84 ml/kg/min

Většina vědců se shodla na tom, že dědičnost se významně podílí na výši vytrvalosti, tedy čísle VO2 max a to až z 50%. Zbytek lze dosáhnout usilovným, vhodným a pravidelným tréninkem.